Taustaa

Globaali ruoka

Ennen ruoka-aineen päätymistä pakattuna kaupan hyllylle sen valmistamiseen on osallistunut iso joukko eri alojen ihmisiä ja tuotantoon on käytetty suuri määrä luonnonvaroja. Tuotantoketjussa on myös syntynyt valtava määrä ympäristövaikutuksia sekä sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia. Global Meal -hankemateriaaleissa aihepiirejä lähestytään kolmen tuote-esimerkin; suklaan, maissihiutaleiden ja lihan kautta.

Lisää erityisesti kouluille suunnattua hankemateriaalia ja muuta infoa löydät täältä.

Suklaa

Suklaa on tropiikista peräisin olevaa luksusta, josta on viime vuosikymmeninä tullut meille arkipäiväinen kulutustuote. Alhaisten tuottajahintojen vuoksi kaakaon viljelyssä turvaudutaan monesti ilmaisen lapsityövoiman käyttöön, vaikka se on kiellettyä kaikkialla maailmassa. Suklaata tuottavat yritykset väittävät, että lapsityövoiman käytön valvominen on mahdotonta. Mitä kuluttaja voi asialle tehdä?

Lue lisää Natura-lehdestä: Suklaan tie alkaa tropiikista

Liha

Lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden aiheuttamat suuret ympäristövaikutukset ja tuotantoon liittyvät eettiset ongelmat alkavat olla jo monen tiedossa, mutta ideologiset ja valinnanvapauteen liittyvät kysymykset hämärtävät keskustelua. Onko ihmisillä oikeus jatkaa halvan lihan syömistä maapallon ja eläinten hyvinvoinnin kustannuksella?

Lue lisää Natura-lehdestä:
4 näkökulmaa lihansyöntiin

Häiriköt-päämaja: Ateriainnovaatiot

Maissi

Maissi on monissa maissa paikallisen ruokavalion perusta. Kuitenkin vain pieni osa maailmassa viljellystä maissista päätyy ihmisten ruokapöytään tai jalostetaan elintarvikkeiksi. Miten ratkaistaan maailman ruokakriisi, kun maailman eniten viljelty vilja tarjotaan pääosin eläinten ruuaksi tai siitä valmistetaan biopolttoainetta? (Lue lisää Natura-lehden joulukuun 2017 numerosta)